Billån – bilfinansiering

Når du skal ud og købe nye bil, er det en god idé at undersøge, hvordan du lettest og billigst kan låne de penge du har brug for. Der er ret stor forskel på billån, så det kan godt betale sig at sammenligne de forskellige bil lån og derved vælge det lån der passer bedst til dit behov og økonomi.

Ofte når man låner til en bil kræves der en udbetaling på 20% af bilens pris, dette er især gældende hos på de lån som de forskellige autoforhandlere tilbyder. Dog kan du ofte låne til bilen helt uden udbetaling hvis du låner igennem en bank eller pengeinstitut.

Mange låne udbydere har forskellige tilbud på internettet, hvor du selv kan beregne, hvad dit billånet koster hver måned og derved få en klar ide om hvor meget du kommer til at betale af på bilen. Når du låner online skal du dog være opmærksom på evt. skjulte gebyr så som månedligt konto- eller administrationsgebyr, gebyr for aflysning af pant ved lånets ophør eller gebyrer ved hel eller delvis indfrielse af billånet.

Dog er der visse normale omkostninger du ikke slipper for, f.eks. skal du betale  1,5% stempelafgift af lånebeløb, 1.400,- i tinglysningsafgift og 750,- i gebyrmærke til forsikringsselskab. Udover disse kan der i enkelte tilfælde være andre specifikke gebyr alt efter hvad finansieringsselskab du vælger.

Når du optager et bil lån har du ofte mulighed for at vælge om det skal være et billån med fast eller med variabel rente. Ofte er det billigste en variabel rente, men du løber altid den risko at markedsrenten stiger og du derved ender med at sidde med et lån som er betydelig dyere end hvad du havde forventet. Så har du en stram økonomi og ikke vil have råd til de store rente hop er en fast rente at foretrække, derved ved du præcis hvor meget du skal afdrage med hver måned.

Ofte vil bilsælgeren forsøge at få dig til at låne til bilen gennem det finansieringsselskab de benytter da det tit er forhandlerens fordel. Du er ikke tvunget til at benyttet dig af hans tilbud og ofte vil du kunne spare en del, hvis du indhenter andre tilbud via internettet eller dit eget pengeinstitut.

Der er som regel ret nemt af låne til en ny bil, hvis man har orden i sin økonomi og ikke er registreret som dårlig betaler. Biler i alderen 0-5 er de nemmeste at låne til, hvor imod de lidt ældre biler samt luksus og specialbiler kan være lidt mere vandskelige få lån til.

Husk på at en bil hurtigt tabler i værdi, derfor skal du når du vælger et billån, vælge en løbetid der passer til bilens værdiforringelse.  Jo mere du benytter din bil om året jo hurtigere er denne værdiforringelse, så de ting skal med i dine overvejelser når du vælge løbe tid. Køber du f.eks. en helt nyt bil og køre omkring 20.000 km om året vil 6-8 år være en fin løbe tid, er det tale om en lidt ældre bil eller køre du over 50.000 km om året vil en 3-5 års løbetid nok være mere relevant for dig.

Filed under: Lån