Inden for boliglån eller realkreditlån, som de også kaldes, er det en masse forskellige begreber. Et boliglån er et af de mest komplicerede lån i forhold til et almindeligt bank lån, da der mange forskellige ting at tage hensyn til, samt en masse forskellige udtryk som variabel rente, renteloft, flex lån, afdragsfrit lån osv. Vi ser her nærmere på nogle af begreberne og prøve give et hurtigt overblik over de forskellige udtryk inden for bolig lån.

Fastforrentede lån
Et fastforrentet lån er som regel et obligationslån hvor rente er fastlåst over hele lånets løbetid.
Det er et mere sikkert lån end et bolig lån med variabel rente da du præcis ved hvor meget du skal betale tilbage hver måned, så du risikere ikke pludseligt at sidde med et lån du ikke har råd at betale fordi der er sket et større rente hop. Oftens er et lån med fast rente lidt dyrere ser over den samlede løbetid i forhold til et boliglån med variabel rente.

Rentetilpasningslån / Flexlån
Fordi renten har været ret lav de sidste år er det blevet meget populært at tage. Renten er her variabel og tilpasses enten hvert år eller hvert tredje eller femte år alt efter hvilken model man vælger. Renten på lånet justeres alt efter om markedsrenten falder eller stiger.
Som regel er et flexlån den billigste form for boliglån men problemet er at aldrig ved hvordan det vil gå renten og det kan nemt ske at de adrag man betale hver måned stiger 2-3 gange over et par år. Så har man en stram økonomi og ikke har råd til det store rente hop er det ikke det her banklån man skal vælge. Det handler alså om at finde de best mulige bank lån som paser til lige netop dit behov.

Afdragsfrie lån
For tiden et af de mest populære lån, selvom der har været en del snak om at afskaffe det. Et afdragsfrit lån kan være et flexlån eller fastforrentet lån,lån med renteloft eller rentefald. Ved et addragsfrit lån skal man kun betaler renter og bidrag i op til 10 år, det vil sige at man ikke betaler af på selve lånet de første 10 år. Derefter betaler man afdrag i resten af bolig lånets løbetid. En af grundene til at denne låne type har været så populært har været den ekstrem høje pris stigning over de sidste 15 år. Ofte når man efter de 10 år hvor man kun har betalt afgifterne sad man så med et hus der var meget mere værd end det man skylder på lånet, hvilket jo ofte var en ret god forretning. Som det ser ud nu og priserne på boligmarked er mere stabile er det ikke sikkert at at afdragsfrit bolig lån er den optimale løsning mere.
Det største problem er at når de 10 år er gået og man skal til at betale af på lånet, stiger den månedelige udgift kraftigt hvilket kan gøre man ikke længere har råd at sidde i huset.

Lån med renteloft / Garantilån
Lån med renteloft er en relativ ny form for boliglån. Dette er kort sagt et forsikrings lån som sikre at du aldrig vil komme til at betale over en max grænse. Som udgangs punkt er lånet lidt dyre end et admindelig flexlån men rente på lånet vil så også max kunne stige til et fast punkt, f.eks. 6-7%. Falder rente så senere igen, falder renten også på det rentelofts lån.

Rentefaldslån
En lidt special variation af et rentelån. På et rentefaldslån kan rente kun falde, den vil aldrig stige. Som udgangs punkt er det som med renteloft lånet lidt dyere end et flex lån, da renten igennem hele lånet er lidt over markedsrenten, men det interesante ved denne låne type er at af dine månedelige udgifter kun kan falde, de vil aldrig stige på noget tidspunkt, og falder renten meget fra der hvor du optog lånet kan dette være et rigtigt interessant bolig lån.

Filed under: Lån